Најава догађаја: „Јавни час глуме“ у Ћићевцу

Вршњачко насиље је веома осетљива и компликована тема, која захтева анализу више аспеката и посебан третман према жртвама и починиоцима. Присутно је одувек, али у данашње модерно технолошко доба, када смо са свих страна затрпани мноштвом информација, тешко је одредити да ли га је више или се само више о њему говори. Чини се да су једино његови узроци можда другачији него некада. Студије показују да вршњачко насиље вуче корене из родитељског дома. Сведоци смо да је најактуелније међу тинејџерима. Један чувени крушевачки глумац у сарадњи са медијаторима решио је да се бори против вршњачког насиља уметношћу.

Медијација је посебан облик посредовања којим се особама у конфликту помаже да постигну бољу координацију својих активности како би били ефикаснији у процесу доношења најбољег решења. Медијација укључује трећу, неутралну страну, најчешће квалификовану и оспособљену особу која има могућности да помогне особама у конфликту да дођу до нових информација и увида помажући им, са непристрасних позиција, да побољшају своје комуникације у правцу тражења повољних исхода. У последње време користи се и у судским споровима. Ми смо разговарали са медијаторком Јелицом Милосављевић, која је део екипе која реализује овај Јавни час глуме.

Полазници школе глуме Дејана Тончића организују Јавни час на ком ће дочарати тему вршњачког насиља и медијацију након насиља. Јавни час се изводи као реприза због великог интересовања стручне јавности и родитеља, уз сарадњу Центра за социјални рад из Крушевца, УГ Медијатора Крушевца и полазника школе глуме Дејана Тончића. Полазници школе глуме кроз сценски наступ дочаравају врло актуелну и болну тему вршњачког насиља, али и целокупне породице деце која су учесници насиља кроз ову представу шаљу важну поруку одраслима која гласи: „Деца су огледало одраслих“. Медијацијом нам дочаравају како се сукоби решавају на ефикаснији и хуманији начин.

Јавни час је урађен у едукативне сврхе у циљу борбе против вршњачког насиља, али и промоције медијације. Намењен је ученицима, родитељима и професионалцима који раде са децом.

Полазници школе глуме Дејана Тончића и медијатори Крушевца вас позивају на Јавни час у четвртак у Дому Културе у Ћићевцу са почетком у 19 часова. Дођите да уживате, да се забавите али и да чујете поруку наших младих глумаца – тинејџера!

Фотографије са ранијих представа:

Новинарка: Сања Ивановић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s