Guest editor -Хрватска: Правила помажу у спречавању хаоса и чини да се осећамо пријатније

Нико не воли кад их неко прекида у говору, разговара пуним устима, што је и разумљиво. Да се ​​свако понаша онако како жели, настао би неред и хаос као на степеницама када сви ходају како желе. Да бисте спречили хаос, треба се кретати десном страном у смеру кретања. Ово је само једно од бројних правила које бонтон препоручује, а реч бонтон значи исправно/ правилно понашање. Правила учтивог понашања помажу и људима да се осећају пријатно. На пример, вашој комшиници ће бити драго да је поздравите ујутру када се сретнете на улици, а њој сигурно не би било драго кад бисте само прошли поред ње као да је нисте приметили. Родитељима ће бити драго када виде да знамо правилно да користимо нож и виљушку, а нашим учитељима и пријатељима када виде да испуњавамо наша обећања.

О овим и многим другим правилима бонтона разговарали смо са нашом библиотекарком Стојанком Лесички, током четири школска часа у библиотеци током активности „Бонтон кроз књижевност“. Поред разговора на нашим скуповима, слушали смо и кратке приче о различитим врстама понашања.

Само смо се смејали некима од њих јер су на смешан начин објашњавали неке врсте непримереног понашања. На крају последњег четвртог часа, такође смо проверили шта смо научили о бонтону кроз квиз Кахоот. Најуспешније играчице биле су Барбара Двечко, Карла Хлебић и Андреа Бурдић. Квиз је био занимљив и напет до самог краја јер се пласман на врху непрестано мењао. Било је разлога и за смех током квиза, због креативних надимака које су неки ученици користили пријављивањем за играње квиза.

/Луција Вукоић, 5. а; фото: С. Л. /

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s