Кад су били мали (колумна): Снежана Антић

Данас разговарамо са Снежаном Антић, мојом наставницом српског језика, која нам је дала мало другачије одговоре на питања о томе како је било некада њој у школи, а како јој је данас када је са друге стране катедре.

1. Коју школу сте похађали?

Похађала сам Основну школу “Моша Пијаде“ у Витошевцу, суседна општина Ражањ.

2. Када?

Ја ћу одговорити тако да имате утисак да читате биографију неког писца ‒ целокупно моје школовање се завршило у претходном веку.

3. Како ви описујете ваше школске дане?

Дани у основној школи су били дани безбрижности. Са лакоћом и брзо сам завршавала школске обавезе, имала сам пуно времена за дружење, игру, читање. У школи ми је било занимљиво. Наставници су били занимљиви предавачи. Имали смо доста ваннаставних активности ‒ доста приредби, секција, излета, друштвенокорисног рада, спортских манифестација.

4. Који спорт Вас је занимао и да ли сте се бавили неким спортом? Ако нисте, шта сте радили у слободно време?

У време када сам ја ишла у основну школу, нико није ништа тренирао. Ми смо од јутра до сутра били на улици, ливади, игралишту или школском дворишту. Девојчице би дан у школи започињале и завршавале прескачући ластиш, а дечаци јурећи за фудбалском лоптом. У мојој улици се лети, до касно увече, играо бадминтон.

5. Како сте замишљали ваше будуће занимање? Да ли сте знали да ћете једног дана постати наставница?

До краја средње школе сам безброј пута променила мишљење чиме ћу се бавити у животу. Многа тога ме привлачило од тога да будем кројачица, па све до тога да живот проведем у некој лабораторији помажући свету да напредује. Своју склоност ка подучавању сам открила у средњој школи када сам почела своје другове из одељења да спремам за контролне и писмене задатке из математике. Имала сам успеха у томе, нико није имао јединицу.

Снежана Антић

6. Колико се разликује и да ли се разликује данашње школовање од Вашег школовања?

Разликује се. Ђаци су мање јурили за оценама, више се мислило о томе шта ко зна. Уживали смо у знању, проверавали га кроз квизове, игре, радије смо прихватали школске обавезе него ученици сада. Била је већа одговорност и самосталност у раду. Другачије нам је и настава била организована. Више смо времена проводили заједно. Водили су нас и у бербу грожђа, кукуруза, окопавање усева и ми смо од тога правили незаборавне успомене.

7. Да ли сте икада користили неке смицалице како бисте преписали на неком тесту? Ако јесте, испричајте нам тај догађај.

Лично за себе нисам. Сваку контролну вежбу сам доживљавала као изазов да покажем колико знам, али сам често помагала другима, па су ме због тога наставници, на жалост, често пребацивали у прву клупу. У основној школи смо више одговарали пред таблом, него што смо радили тестове, ту нема преписивања.

8. Шта ће Вам заувек остати у сећању из периода основне школе?

На прво место бих ставила свог учитеља Власту, његови часови су увек били игра, нарочито су били занимљиви часови које нам је држао у природи. Научио нас је да се дружимо и волимо. Незаборавна су дружења испред старе школе после часова. А оно што је можда ипак одредило моју данашњу професију, то су школске приредбе. Од првог разреда сам учествовала на свакој ‒ као рецитатор, глумац, водитељ, читала своје саставе и песме.

9. Да ли сте некада у неком ученику видели себе из млађих дана? Ако јесте, пишите нам зашто Вас је неко подсетио на малу Вас.

У сваком свом радозналом ученику који не одустаје кад нешто не зна или кад добије и слабију оцену, видим себе. Увек сам највећи напор улагала да савладам баш оне области које ми не иду или су тешке. Неке моје бивше ученице су студирале српски језик, драго ми је због тога јер у томе осећам и лични успех.

10. Који савет бисте дали мојим другарима и мени за даље школовање?

Коју год школу да изаберете, трудите се да стекнете знање. Знање је основ свега, не оцена. Без знања нећете моћи да радите. Биће права срећа ако упишете школу коју волите и ако се будете бавили послом који волите.

Ја волим посао који радим.

Теодора Првуловић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s