Guest editor Хрватска – Општински начелник Фрањо Пољак похвалио је нашу акцију уклањања смећа из шуме Рогошци

Готово читаву тракторску приколицу напунили смо отпадом „Не буди злобан, стави смеће у канту!“, Штити шуме и диши лако “, „Шуме нису смеће канте “,„Смеће у кантама, а не у шуми! “,„ Штити шуму и диши здраво! “,„ Шуме нису канте за смеће! “. Ове поруке се могу наћи на пет различитих места у шуми Рогошћа. Записано на храстовим даскама, дуго ће упозоравати пролазнике да шума није место за одлагање отпада. 

Поруке је написао локални Маријан Кос, а поставио их је наш тим, док смо уклањали смеће из шуме, поставили су их школски домар Ивица Бишкуп, директор Стјепан Лучки и Кристијан Крањец, службеник Општине Свети Петар Ореховец. Било нас је 34. Цео четврти разред учитељице Наташе Тумпак Брчић и неколико ученика петог и шестог разреда, углавном чланова школске Еко групе. 

Распоредили смо се са обе стране шуме у потрази за отпадом. Сви смо имали посла јер је у шуми било толико отпада свих врста. Наишли смо на различите лименке пића, кутије, пластичне кесе, ципеле, ћебад, пелене, па чак и кости говеда. Све ове ствари неодговорни људи бацили су у ову прелепу шуму која води од Горице Михолечке до Фодровца. 

Матео Фрањчевић – најбољи учесник – Општински начелник Фрањо Пољак, који се придружио нашој акцији заједно са својим замеником Драгутином Хендељом, похвалио је нашу марљивост. Рекао је да смо се веома трудили, а посебно је истакао залагање ученика Матеа Фрањчевића. 

Матео је био шампион и није пропустио да покупи ни најмањи папир – рекао је Пољак. После наше акције било је јасно да се Матео није либио закорачити у блато да покупи смеће. Блато није било само на чизмама, већ и на панталонама, мајици, па чак и на лицу, јер се завукао у јарак од блата из којег је извукао пластичну касету и пластичне кесе ђубрива. Што се тиче видео записа који је снимио наш филмаш Лука Шок, општински начелник Пољак рекао је да је изненађен неодговорношћу људи који бацају отпад у природу, с обзиром на то да у општини Свети Петар Ореховец организовано сакупљање отпада постоји од 2002. године.

Деца такође не разумеју зашто се наши суграђани не могу ослободити старих навика и почети бацати отпад у канте које имају у својим домаћинствима. Идеја за ову акцију потекла је из међународног пројекта „ПС Играјмо карту братства!“ Овом акцијом уклањања смећа из шуме Рогошци желимо да упозоримо мештане да овакве неодговорне акције према природи треба зауставити. Због тога смо, поред акције чишћења, припремили и око 300 летака, које су наши ученици делили међу домаћинствима. Леци су направљени да подсете мештане да им и Комунално предузеће Крижевци омогућава бесплатно сакупљање гломазног отпада. Желели бисмо да ова наша акција делује на свест наших мештана и да се убудуће сав отпад баца у канте намењене за ту намену. На крају, треба рећи да је идеја за ову акцију потекла из пројекта под називом „ПС Хајде да играмо карту братства! Захваљујући учешћу у овом међународном пројекту, наша школа је за реализацију ове акције добила 2.300 куна. Од тог новца набављене су рукавице, алати, вреће за смеће, али и сендвичи, сокови и чоколаде којима смо се освежили на крају акције уклањања отпада из шуме. 

/Карла Кос, 6. а; фото: СЛ /

Оригинални чланак објављен је у школском дигиталном часопису KLINČEK

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s