Guest editor: Румунија – Реци НЕ насиљу и дискриминацији

Глобална недеља образовања

У периоду од 15. до 21. новембра 2021. године, ученици Гимназије „Михаи Еминеску“ из Александрије спровели су више активности током Глобалне недеље образовања са темом „То је наш свет! Хајдемо заједно у акцију“.

Конкретне активности се одржавају сваке године у трећој недељи новембра, ове године од 15. до 21. новембра 2021. Глобална недеља образовања је програм који води Центар Север – Југ Савета Европе и представља европску кампању подизања свести, а ова своје 13. издање ове године.

Глобално образовање се фокусира на људска права, међународно разумевање и сарадњу, мир, одрживост и подстиче солидарност, интеркултурални дијалог и учење о једнакости. Слоган „То је наш свет!“ Хајде да делујемо заједно! ” тумачи се сваке године према друштвеном контексту и специфичности године, према глобалним догађајима који не утичу на постојање.

Једна од активности које су школска одељења реализовала била је у 6. разреду, коју је координирала наставница Георгиана Гуса, под називом „Реците НЕ насиљу и дискриминацији!“.

Ученици су својим излагањима показали да су узроци насиља вишеструки. На пример, неинформисаност или лажне информације, занемаривање деце, малтретирање у школама али и виртуелним просторима, поготово што су завршили онлајн школу три семестра током пандемије Цовид-19, одлазак родитеља на рад у иностранство, али и повратак дом, незапосленост због пандемије, губитак најмилијих које је убио ковид, социјалне разлике, етничка припадност итд.

Ученици су идентификовали узроке насиља у школама, како вербалног тако и физичког, и пронашли неколико начина да га зауставе. Они су кроз презентације изразили да нису сви исти, те да сви без обзира на вјеру, националну припадност итд. морају имати исти третман. Ученици су имали малу дебату за сваку презентацију.

Пауница Богдан(6А)

https://ziar.sceminescu.ro/via%C8%9Ba-%C8%99colii

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s