Guest editor: Румунија – Како решити трему пред тест

Здраво! Ја сам, Дани. Прошле недеље, иако сам био веома болестан, учествовао сам на такмичењу из математике. Да ли знате зашто учествујем на такмичењима? Зато што желим да допрем до области решених проблема и да читам књиге. Због пандемије, то је било онлајн такмичење.

Након што сам скупио храброст и отворио понуђени линк, видео сам да има 30 питања. Када сам видео прво питање осетио сам празнину у стомаку. Знаш ли шта сам урадио? Рекао сам тесту: „Само да вам кажем, не разговарам са странцима.“ Кад сретнеш некога или нешто, чини ми се као да упалиш сијалицу у непознатој просторији. Да ли више волите да ходате по мраку или да упалите светло и брзо погледате около да бисте сазнали са чиме имате посла? Мало сам уплашен и више волим да упалим сијалицу. Исто је и са тестовима и такмичењима. Када сам прочитао цео тест, почео сам да решавам једноставна питања. Никада не почињем са тешким и никада не почињем са првим питањем. На тесту сам показао да сам ја шеф, бирајући проблеме које прво желим да решим. Ко одлучује? Ја или тест? Наравно да знам.

И тако је моја храброст порасла и заборавио сам да сам болестан и након решавања тих 20 лаких питања почео сам да се „борим“ са осталих 10 тежих. Вау! Од 30 питања, већ сам решио 20. У почетку сам тешко читао. „Немам чега да се плашим“, рекао сам себи. „Тешки? Јесам ли рекао да су тешки? Зашто сам то рекао? ”Мој мозак ми је то рекао када сам их други пут прочитао. И тако сам завршио тест који ме је испрва уплашио. Увече се нисам осећао баш најбоље због температуре, али сам отишао да проверим резултат. Оцене ми нису најважније, али сам желео да видим како сам савладао борбу са питањима из теста. Испоставило се да сам победио у борби са 30 питања и да сам се пласирао у другу фазу такмичења.

Знате, ја не одустајем док не могу да смислим и пронађем решење. Важно ми је са којим проблемом морам поново да се позабавим, а не са оценом. Знам да ћете рећи: „Оцене су важне.“ Да, али не толико важне. Нешто друго ми је важније. Прочитао сам много бајки овог лета јер смо учили о бајкама у школи и сада желим да имам своје царство и знам да једино што могу да добијем је царство решених проблема и читања књига. Ако и ви желите да дођете у ово краљевство, имате храбрости и учествујете у такмичењима, ово је најсигурнији начин да то добијете.

/ Стефан Данијел /

Оригинални чланак је објављен у школским онлајн дигиталним новинама “MEDIAGENER@TION” .

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s