60 година од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу

Историја Балкана је пуна живописних и важних личности. Иво Андрић(1892-1975) је рођен у босанском граду Травник. Образовао се у многим градовима. Нобелову награду примио је 10.децембра 1961.године за књижевност.

Његова најпознатија дела су:

1.-На Дрини ћуприја

2.-Проклета авлија

3.-Травничка хроника

4.-О причи и причању

5.-Омер-Паша Латас

   У Србији је обележен један велики јубилеј-60 година од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу.У нашој школи, као и у свим школама у Србији, часови српског језика 10.12.2021. били су посвећени овом великану српске и светске књижевности. Народна библиотека у Ћићевцу тим поводом је приредила изложбу књига Иве Андрића.Изложбу су посетили ученици 5. и 8. разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Ћићевца са својим наставницама Горданом Мацић и Снежаном Антић. Тим поводом разговарамо са Снежаном Антић.

   –Шта Вам се највише допало на изложби Андрићевих књига?

-Најдраже ми је што сам ову изложбу посетила са ученицима из свог одељења 5/2.Драго ми је што показују интересовање за књигу и читање.Предусредљивост директора и радника Народне библиотеке је пријала ученицима и надам се да ће то бити подстрек деци која нису библиотеке, да то постану.Ученици су са пажњом слушали све што су библиотекари говорили о стваралаштву Иве Андрића и о Нобеловој награди.

Како бисте описали изложбу?

Изложба је приређена у холу библиотеке тако да су посетиоци могли да приђу свакој поставци да погледају шта наша библотека поседује од стваралаштва овог знаменитог писца, узму књигу у руке у прелистају, па и да седну и да прочитају одломак. Књиге су биле распоређене тематски, жанровски и узрасно. Наши ученици су се највише задржали поред столова на којима су биле поређане књиге које су обухваћене школским програмом као лектира.Кратко сам им сваку представила у ком разреду основне или средње школе се обрађује.На изложби су се могле видети илустрације Нобелове награде и фотографије на којима је био Иво Андрић.

Ученици 5-2 у библиотеци

Који Вам се његов роман највише свиђа?

Вероватно очекујете да ћу рећи На Дрини ћуприја,роман за који је добио Нобелову награду.Свакако да ми се тај роман допад. Мој коментар је сувишан након признања које је за њега добио пре 60 година. Други његов роман који ми се изузетно допада је Проклета авлија.Недавно сам га читала поново. Композиција романа и филозофија живота главних јунака тог романа ме увек наново одушеве.

Шта Вам је највише остало у сећању?

Посета ћуприји из Андрићевог романа. Као ученица, на једној екскурзији, посетила сам Вишеград.Кад сам крочила на велелепни камени мост,имала сам утисак да сам уронила у Андрићев роман и да су на мосту заједно са мном сви ликови из романа.Тек кад сам руком додирнула камену капију моста, у потпуности сам осетила дух живота у босанској касаби.

Имате ли неку препоруку за читаоце?

-Коју год приповетку или роман Иве Андрића да прочитате, обогатићете своје мисли и душу.Уживајте у причи и причању мајстора приповедања.

       Аутор Војин Пауновић

3 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s