Колико дана до Нове године?

Извор unsplash.com

Ближи нам се крај 2021. године, и то за само неколико дана! Новогодишња ноћ је време када се породица и друштво oкупљају да прославе долазак нових догађаја и успомена,а испраћају стару годину. Иако највећи број људи дочекује Нову годину 31.12., постоји више њих. Људи широм света славе Нову годину и на неке друге датуме јер тако поштују и прослављују своју културу.

Срби православну Нову годину славе 14.јануара, по грегоријанском календару а по јулијанском 1. јануара. Не славимо само ми тај празник, славе га и православци на Балкану, источни Словени и народи Закавказја.

Сигурно сте чули и за кинеску Нову годину. Њу дочекује више од 1,3 милијади људи. Занимљиво је то што се слави по лунарном календару, почетком другог младог месеца, између 21. јануара  и 21. фебруара.  Лунарни календар вуче корене из 2.637 године п.н.е. Кинеска Нова година је увек весела и богата разним фестивалима са свиленим змајевима, црвеном и златном бојом и разним културним традицијама и играма.

Izvor unsplash.com

Јевреји славе Рош хашану што на хебрејском значи „глава године“. Овај празник се слави најраније 5. септембра а најкасније 5. октобра. То је веома озбиљан празник где се присећају својих грехова и покајања. Тада почиње период који се зове „Десет дана кајања“, а завршава се празником Јон Кипур.

Персијска или иранска Нова година зове се Норуз. То је обичај стар око 4.000 година, слави се у марту. Када домаћинства славе Норуз они постављају „софру седам син“. Они тада постављају зеленила (попут пшенице коју ми садимо за Божић) јабуке, бели лук, сирће, саман – врста халве и још многа јела. Њихов Деда Мраз је обучен у шарену униформу и лице му је намазано угљем. Познат је као Аму Норуз и традиција је да иде по улицама и пева песмице.

Тако изгледа наш пут око Земље где сазнајемо о новим културама и празницима. Нова година је јако весео празник, зато свим људима широм света желим да честитам нову 2022. годину и леп провод у новогодишњој ноћи!

Аутор: Сашка Кркић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s