Дигитално насиље (Cyberbullying)

На друштвеним мрежама врло је лако изнети своје мишљење. Са тиме долази и велика одговорност о томе шта пишемо на нету јер потенцијално можемо увредити неког.

Пошто велики проценат деце користи интернет, њихови коментари се углавном објављују без неког претходног размишљања да ли ће то имати утицај на особу којој је намењено. Наравно,најлакше је рећи да само траже пажњу или да су мали и да не знају боље, а и како може неки мали безазлени коментар утицати толико јако?

И те како може.

Многи ће те лоше речи игнорисали, али појединима и није свеједно када прочитају како их неки гледају у негативном светлу. Због таквих коментара неко ноћу не спава, не обраћа пажњу на своју исхрану или учини неописиве ствари себи у нади да ће се њихова патња лакше завршити.

Особе које пишу такве коментаре мисле да ће себе тако на неки начин уздићи јер њих није брига какве ће бити последице, они желе пажњу на јако суров начин. Сада када се све више прича о овој теми, постало је лакше пријавити насиље на интернету. Насиље на интернету је јако кажњиво по закону и имамо више организација и услуга на којима можемо да пријавимо такво насиље. Једна од њих је на нашем националном сајту pametnoibezbedno.gov.rs или позивом на број 19833. Захваљујемо особама који дижу глас против тога и који се боре да интернет буде боље место за дружење и информисање.

Насиље на интернету није шала, пријавите га.

Аутор Сашка Кркић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s