Доситејеви еколози активно штите и чувају природу

Заштита природе је скуп активности које се спроводе због очувања природних добара и вредности. Највећи проблем, често и глобалних размера, има загађивање које својим активностима изазива човек (дивљe депонијe, загађење воде и ваздуха…).Наш задатак је да чувамо ваздух, воду, земљиште, биљни и животињски свет да би очували и заштитили природу.

У нашој школи постоји еколошка секција коју води наставница биологије Слађана Јовановић. Чланови еколошке секције промовишу и пробуђују еколошку свест о значају заштите животне средине израдом паноа, предавањима и трибинама у нашој школи.

Једна од запажених активности ове секције је изложба радова ученика 4. и 5. разреда. Они су направили кућице и хранилице за птице станарице са намером да се поставе на Мојсињу у близини еколошке учионице у природи. Исход ове активности је упознавање птица у нашем окружењу у оквиру орнитологије,стицање знања о начинима преживљавања врста птица и брига о животињама.

Чланови еколошке секције од петог до осмог разреда укључени су у пилот пројекат „Улога ученика у заштити животне средине“ које нам је доделило Министарство за заштиту животне средине. У оквиру акционог плана пројекта ппредвиђене су разне активности. Прошле недеље нашу школу су посетили Слађана Јевтић, испред  Министарства заштите животне средине, затим Миодраг Пешић, испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја,просветни саветник ШУ Крушевац, као и представник локалне самоуправе Ћићевац а поводом одржавања предавања на тему  „Заштита и очување природе“. Предавању је присуствовало наставно особље као и чланови еколошке секције.

Аутор Војин Пауновић

2 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s