Тематски дан „Безбедност на интернету“

Насиље било каквог типа није у реду. Током година и развића технологије дошло је и до насиља на интернету, који се дешава свакодневно а о коме се недовољно говори.

Ове године Дан безбедности на интернету обележава се 8.фебруара,па је тим поводом у нашој школи одржан тематски дан.

Наши наставници су приметили овај тип насиља и хтели су да нам пруже помоћ уколико се сретнемо са дигиталним насиљем. У оквиру пројекта „Школа за 21. век“, организоване од стране Британског савета у Србији, а у сарадњи са ЗУОВ-ом, наши наставници су осмислили низ активности како би нас боље едуковали како да реагујемо када се сретнемо са дигиталним насиљем.

У оквиру пројекта ученици су развијали своје критичко мишљење кроз осмишљавање дрвета проблема на тему Дигиталног насиља, израду различитих паноа, израду табли са порукма које пријају и које не пријају, као и кроз различите дигиталне садржаје које су радили на часовима. Ученици су на секцији програмирања осмислили програм чија је тема такође била дигитално насиље, а ученици шестог разреда су снимили филм „Марија“. Наставници су позвали ученике да се придруже и Google учионици где су  радили тестове како би видели колико је њихово знање о постојећој ситуацији.  На учионици су постављени задаци где су ученици могли да поделе своја искуства и мишљења о дигиталном насиљу. Такође су на учионици постављене  и све презентације, видео снимци и ликовни радови који су у предходних седам дана урађени у школи као и пуно линкова до едукативних сајтова на ову тему.

Ученици су учили како да препознају дигитално насиље, како да га пријаве, да помогну пријатељу у случају да су они жртва насиља, коме да се обрате и још пуно корисних ствари о безбедности на интернету.

Захваљујемо се нашим наставницима који су видели озбиљност ситуације и који редовно пружају пажњу нашим вршњацима.

Ако ти или неко кога познајеш трпи насиље на интернету, пријави га на званичним интернет страницама, позови број 19833 или се обрати некој одраслој особи која може да ти помогне.

Аутор Сашка Кркић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s