Дан државности Србије

Дан државности Србије се обележава 15. фебруара. Овај датум је један од
најбитнијих у политичком,културном и историјском календару Србије. Дан
државности је такође и дан уставности Србије. Дан државности се славио до настанка Краљевине Срба,Хрвата и Словенаца,после је укинут, а од 2002. је поново почео да се слави.
Празник Дан државности је такође и верски празник који се зове Сретење. На тај дан је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу. Овај празник који се слави 15. фебруара је у народу познат по томе што се на овај празник „срећу зима и лето“.

Први српски устав је донет на овај датум 1835. године и зато се зове Сретењски устав. Устав је прогласио Кнез Милош,а написао га је Димитрије Давидович.То је био први устав модерне Србије, њиме је укинут феудализам.Устав је рађен по узору на француске уставне повеље из 1814. године и на Белгијски устав из 1831. Године. Сретењски устав је један од првих демокртских устава у Европи. У то време Руси су овај устав прокоментарисали као ,,француски расад у турској шуми“.

Поводом Дана државности у Србији су 15. и 16. фебруар нерадни дани. Данас је и Google обележио наш празник поставивши слику наше заставе на претраживач


Овај празник треба да славимо са поносом на нашу државу и наш народ и да
се сећамо битних тренутака у историји наше земље, а и да се потрудимо да се и наши потомци сећају тога и да воле своју земљу.

Аутор Јована Видачак

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s