Guest editor- Хрватска: Кроз игру налик картама, ученици осмог разреда су учили о вредностима ЕУ

Игра је била као картање, али уместо асова, краљева и дама сакупљали смо слободу, солидарност, владавину права, једнакост, толеранцију, поштовање људских права и поштовање људског достојанства. Наиме, тако су се звале карте које смо ми осмаци добили на часу грађанског васпитања „да се картамо“ на тему вредности Европске уније.

Свака од наведених картица била је у одређеној боји, а да бисмо добили жељену карту морали смо тачно да одговоримо на једно од 32 питања о вредностима Европске уније. „Картањем“ смо научили да солидарност у ЕУ, између осталог, значи да мање имућни региони ЕУ добијају додатну финансијску подршку. Такође смо сазнали да једнакост у ЕУ значи да грађани који студирају у другој држави чланици плаћају исту школарину као и студенти из те земље.

ЕУ се противи говору мржње заснованом на раси, полу, вери или националности

Сазнали смо да слобода такође значи да грађани ЕУ могу да изразе своје мишљење без страха од затвора. Међутим, говор мржње који позива на наношење штете другим појединцима или групама није дозвољен. Из карте владавине права сазнајемо да све жртве и осумњичени имају право на правично суђење у ЕУ и да се сви осумњичени сматрају невиним док им се на суду не докаже кривица.
Прикупљајући картице за поштовање људских права, научили смо да се све државе чланице ЕУ морају борити против говора мржње заснованог на раси, полу, вери или националности. Са једне од картица под насловом Поштовање људског достојанства сазнали смо да су дечији рад, ропство и радна експлоатација забрањени у ЕУ.
Одржали смо овај час као део нашег Еразмус + пројекта „Хајде да мислимо одрживо“. До краја овог пројекта, пет ученика осмог разреда требало би да посети Европски парламент.

/Magdalena Ivšak, 8A; photo: S. L./

Оригинални чланак објављен на https://www.klincek.com/?p=21614

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s