Еразмус + мобилност у Србији – искуство за памћење

Еразмус+ мобилност у Србији (од 21. до 25. марта) памтићу по разним лепим искуствима, али највише ми се допала љубазност свих људи у градовима које смо посетили. Након што су чули да долазимо из Хрватске, сви су били веома љубазни и рекли су нам који су град у Хрватској посетили, о својим рођацима у Хрватској или нешто слично. То да не треба да имамо предрасуде, већ треба да судимо о људима на основу сопствених искустава, мислим да је најважније што сам научила на овој мобилности.
Тако је и са вестима, када их читамо, не треба да им слепо верујемо, већ да о њима размишљамо критички.
Радионица о лажним вестима почела је „нападом“ на балоне
Помињем вести јер су вести и њихов кредибилитет биле главне теме ове Еразмус + мобилности. На радионицама за лажне вести, Илија Јовановић, водитељ радионице, рекао нам је да треба да размислимо о томе шта читамо и објављујемо како не бисмо припадали групама људи који шире лажне вести. Такође нас је научио да је најлакши начин да проверимо веродостојност вести:
• да провери када је чланак објављен
• ко је аутор текста
• шта други извори пишу о овој теми
• шта је сврха текста.
Јовановић је рекао да се такав тест зове CRAP тест (скраћено од енглеских речи current, reputation, author, purpose). Проверавали смо вести у групама, а затим их представили. Задатак су боље урадили они чије је знање енглеског било напредније, али је свима омиљени задатак био онај са почетка радионице. Наиме, балоне смо морали да сачувамо од осталих ученика – киднапера најмање 30 секунди. Уследио је сложенији задатак, рећи како написати вест о овој активности.
Домаћини су све одлично организовали.
Водитељ радионице Јовановић нас је упознао и са сајтовима на којима се може претраживати порекло фотографија (TinEye, Yandex). Представио је и неке сајтове који се баве анализом лажних вести. Занимљиво је било и на радионици новинарке Јелене Марковић. Значај фотографије у новинарству била је тема радионице коју је водила Марковић. Причала нам је о троловима, људима који су плаћени да коментаришу чланке према захтевима оних који их плаћају. Подсетила је и на важност провере података и напоменула да новинарством не треба да се баве људи којима није стало до истине.
Заједно са новинарком Марковићем писали смо вест о нашој мобилности у Србији. Такође нам је показала како се чланак уноси у систем и објављује. Чланак који смо заједно написали могли смо одмах да погледамо на порталу Centarpress, једном од портала за који Марковић пише. Чланак је два дана касније објављен и на српском језику.
Током ове мобилности посетили смо музеј у Крушевцу, неке споменике културе у Крушевцу и Ћићевцу и тако смо научили нешто о историји Србије. Посетили смо и телевизију Крушевац, где су Леа Храндек и Габријел Курпез дали изјаве за ТВ. Габријел се спријатељио са новинаром Николом Стевановићем, а повод је био Габријелов коментар на клип кукуруза на Стевеновићевом столу.
Било је јако забавно и живо на нашим вечерњим дружењима у хотелу Петрус у Параћину. Надамо се да ће неки ученици који су били у Србији доћи на мобилност и у Северну Македонију и да ћемо наставити дружење. И за крај, велики комплимент нашим домаћинима из Србије. Све су одлично организовали. Ова мобилност ће ми остати и у сећању на огромне порције хране које служе ресторани у Србији.
 /Ивона Силади; фото: С.Л./
Оригинални чланак је објављен у школским дигиталним новинамаKlinček.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s