Христос Васкресе!


Ове недеље обележавају се четири  верска  празника:

21.4.2022 ( Велики четвртак)

22.4.2022 (Велики петак)

23.4.2022 (Велика субота)

24.4.2022 ( Васкрсење Господа Исуса Христа, познатији као Ускрс)

Велики четвртак

Велики четвртак је по Библији један од најзначајнијих дана у животу Исуса Христа и његових ученика , а тај дан је последњи дан Исусеве слободе.

Велики петак

Велики петак је најтужнији  у хришћанству, тог дана се обележава распеће Исуса Христа на Голготи. На Велики петак једе се само суви хлеб и пије вода. Обичај је да се на тај дан фарбају ускршња јаја, црвеном бојом која симболизује Христову крв.

Велика субота

Велику суботу, други дан хришћанске жалости верници обележавају молитвом у тишини. Велика субота је дан уочи Ускрса када се завршавају сви послови и у миру се дочекује велики хришћански празник.

Ускрс

Ускрс је највећи хришћански празник.Тада се прославља Исусов повратак у живот- васкрсење. Први дан Ускрса почиње са поздравом „ Христос васкресе“ на  шта се одговара „Ваистину васкресе“. На Ускрс се прво поједе јаје. Прво јаје које се офарба црвеном бојом назива се „чуваркућа“  и чува се до следећег Ускрса. Ускрс је дан радости и весеља, праштања и дружења. Празник који симболизује победу живота над смрћу. На столу стоје офарбана јаја које прво узима домаћин, а затим остали чланови породице. Тад настаје такмичење чије је јаје најјаче. Сваком ко дође у кућу прво се дарује фарбано јаје а затим се послужује осталим понудама.

Са миром у срцу,

Са Христом у души,

Дочекајмо овај дан,

Христос Васкресе!

СРЕЋНЕ ПРАЗНИКЕ ЖЕЛИ ВАМ „Ђачка Искра“!

Аутор Војин Пауновић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s