У Ћићевцу обележен 22.април Међународни дан планете Земље

Сваке године, 22. априла обележава се Међународни дан планете Земље  у циљу скретања пажње грађанима на значај очувања природе и спречавања негативних последица по животну средину.

22. април се од 1970. године у целом свету обележава као Међународни дан наше планете. Обележавање овог дана иницирао је амерички сенатор Гајролд Нелсон. Значај обележавања тог датума је упозорење на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена, како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети и тако смањила негативан утицај на животну средину.

Међународни дан планете Земље се одржава у више од 150 држава сваког 22. априла. На датум који су утврдиле Уједињене нације и ове године, 50. пут, људска цивилизација се опомиње због неодговорног односа према планети Земљи. На овај дан, 22. aприла, се жели помоћи човеку да поново стекне одговорност и осећај према свим бићима. На планети земљи живи око 7,3 милијарди људи а већина тих људи не обазире се на то колико несвесно загађују и уништавају планету Земљу. Како би заштитили планеу земљу можемо и морамо : 

1.         да не бацамо смеће по улицама, парковима, ван назначеног места…

2.         да рециклирамо отпад

3.         да смањимо потрошњу електричне енергије

4.         да не трошимо воду беспотребно

5.         да смањимо употребу пластике јер се она не разлaже.

Удружење „Green Help” и  чланови еколошке секције наше школе на челу са наставницом биологије Слађаном Јовановић и школским педагогом  Наташом Кркић спровели су јуче низ активности како би обележили овај дан.  У самом центру града, испред зграде Општинске управе, постављен је штанд  удружења „Green Help” на коме су деци, али и грађанима подељене јабуке, као и флајери , а све у циљу промовисања заштите животне средине и подизања еколошке свести, како код младих, тако и код старијих суграђана. Присутне је поздравила  председница општине  др Мирјана Кркић, као и  представник локалне самоуправе Милош Радојковић,  који су такође указали на важност очувања ове наше „плаве планете”. Данашња акција успешно је спроведена . Мислим да би овај важан дан требао сваке године да се обележава низом  сличних активности. Најбитније је да све ово не остане само на речима, већ и да се речи спроведу у дело. На нама најмлађима је да покажемо да можемо и желимо да променимо свет на боље. За све нас сваки дан треба да буде “Дан планете Земље” и треба да је чувамо, јер само заједничким снагама можемо спречити уништавање животне средине, а самим тим и читавог човечанства.

Аутори Михајло Пантић и Милан Тодоровић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s