Млади ЕКО иноватори добили су финансијска средства да реализују своја решења за заштиту водних ресурса

У Скопљу је 18. априла 2022. године одржана радионица креативног размишљања на којој је пет тимова са учесницима узраста од 13 до 19 година добило 120.000 денара да реализују своје тимско решење за заштиту и унапређење водних ресурса на подручју где живе и тиме смање штетне последице климатских промена које утичу на цео свет.
Учесници су део програма UPSHIFТ у којем је 10 тимова од 50 средњошколаца из различитих градова Македоније, Скопља, Тетова, Валандова, Струмице, Прилепа, Велеса и Берова, учествовало у радионици која је користила методологију креативног мишљења. Тимове су пратили професори и ментори који су им помогли да развију своје идеје и стекну нове вештине у процесу.
Пет најбољих тимова који су добили финансије да спроведу своје идеје су:
• СУГС „Брака Миладинвци“, Скопље радиће на смањењу потрошње воде за пиће за наводњавање и одржавање школског дворишта и зоо врта кроз санацију школског бунара.
• СОУ „Орде Чопела“, Прилеп и СУГС „Владо Тасевски“, Скопље радиће на прикупљању и коришћењу кишнице у подземним и површинским контејнерима који ће се користити за наводњавање биљака у њиховим школским двориштима.
• ССОУ „Коле Неделковски”, Велес радиће на спречавању губитака воде у градском водоводу Велеса уградњом сензора у водоводне цеви који ће преко СЦАДА система слати директне информације ЈКП „Дервен”.
• ОСЕУ „8. септембар“, Тетово радиће на пречишћавању воде за пиће у њиховој школи постављањем филтера.
UPSHIFT  је једна од многих иницијатива које подржава УНИЦЕФ у којима се радионице друштвених иновација за младе комбинују са менторством, материјалима и финансијама. Циљ UPSHIFT -а је да подстакне иновативно и креативно размишљање младих како би разумели изазове са којима се суочавају и да им помогне да дођу до иновативних решења у облику производа или услуге. Заснован је на методологији дизајнерског размишљања која је преносива и може помоћи наставницима и студентима да развију своје предузетничке вештине као што су: управљање пројектима, критичко мишљење, тимски рад и успешна комуникација.

Author: G. Azmanov (9-1) 

Photos: УНИЦЕФ

Оригинални чланак је објављен у школским онлајн дигиталним новинама L.A. IN-formator

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s