Воденице „Моравке“

Општина Ћићевац је 1983. године формирала једну радну групу за увид у стање воденица.

Прву групу воденица чиниле су воденице подливњаче-зване „Моравке“. У прошлости су биле присутне на десетак,у коритима Јужне,Западне и Велике Мораве. Данас више не постоје,зуб времена их је уништио,а последње су страдале негде око 1954.године за време јаче поплаве. Покушаја обнављања ових воденица није било.

Воденица подливњача на Морави

Другу групу воденица чине наливњаче-зване поточаре. У долини Јовановачке реке,у атару наше општине,било је неколико напуштених воденица поточара које су у прошлости вредно служиле за жито у пролећним данима,што није било занемарљиво у условима несташице енергетских извора.Стање запуштених воденица  је следеће:

Петковићева воденица-лоцирана на домаку железничке пруге Београд-Ниш,власништво је фамилије Петковић. Постоји прича да је група од стотинак Ћићевчана,одлазећи у бој на Чегар,овде самлела врећу брашна коју је са собом понела. Њихова имена се налазе на спомен плочи цркве Светог Саве у Ћићевцу.

Петковићева воденица у Ћићевцу

Лазаревићева воденица– била је лоцирана у центру насеља Појате,у подножју свете воде „Поточањак“.Грађена је почетком 19.века са истим грађевинским карактеристикама као и претходна.

Симићева воденица-лоцирана је источно од села Појата.Ова воденица је и даље у добром стању.Конзервирана је и може се користити у туристичке сврхе.

Марковићева воденица– лоцирана је у селу Нови Брачин.Грађена је 1928.године уз доградњу 1930.године за потребе машинског погона.Нису предузимане никакве мере па је дошло до делимичног рушења.

Аутор Андријана Голубовић

фото: књига „Кула Тодора од Сталаћа и народно градитељство у Троморављу“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s