“ЋИЋЕВАЦ У СРЦУ 2022”- 3.МТБ КУП СРБИЈЕ

       У недељу 8. маја наша општина је по други пут имала ту част да угости МТБ куп Србије под слоганом “Ћићевац у срцу 2022”. Ова манифестација је спроведена у сарадњи са Бициклистичким савезом Србије и бициклистичким клубом „Спутњик” из Ваљева.

      Први део трке одржан је у 9 часова у нашој школи као бициклијада која промовише сигурну вожњу под називом “Трка задовољства”. Учешће су узели ученици од 1. до 8.  разреда, уз подршку својих учитеља и наставника. Трка се одвијала у етапама по разредима, а трку су предводили наставник физичког и здравственог васпитања Душан Кркић и тренер кошарке Милан Ранђеловић. Учесницима су ради безбедности подељене кациге, а након трке су свима подељена освежења и пригодни поклони у виду мајице и прслука.

      Након тога, у 11 часова су у Сталаћу на унапред припремљеној стази одржане трке у оквиру МТБ купа Србије. Трке су одржане у 8 мушких и 7 женских старосних категорија. Поздравни говор свим учесницима су одржали председница наше општине др Мирјана Кркић и директор МТБ купа Србије и председник БК “ Спутњик” из Ваљева Зоран Јелић. Одмах након тога стартовала је трка сениора у елитној конкуренцији чији се резултат бодује чак и за Олимпијске игре. По завршетку главне трке ређале су се трке у осталим конкуренцијама по унапред утврђеном распореду уз дозволу судија. У разговору са директором МТБ купа Србије и председником БК „Спутњик” из Ваљева Зораном Јелићем дошао сам до одређених иформација о целокупној манифестацији.

     На моје питање: Шта је то маунтибајк, које су карактеристике и предности овог спорта одговорио је:

     “Маунтибајк тј. планински бициклизам је део бициклизма који се за разлику од друмског који се вози по асфалту вози у планинским и шумским  пределима.Зато се ми налазимо у Сталаћу и предност планинског бициклизма је у томе што се обилази пуно више предела са земљаним путем и стаза је атрактивнија са пуно узбрдица и низбрдица.”

     Колико клубова учествује на данашњем такмичењу, да ли се одазвао већи број клубова у односу на прошлу годину и има ли неких новина и каквих?

       “Ове године се пријавило преко 200 такмичара што је већи број него прошле године. Учествује 25 клубова из целе Србије, међу тим бициклистима су и наши најбољи бициклисти, репрезентативци у свим категоријама и кандидати за Олимпијаду, јер се данашња трка бодује и рачуна за куп Србије, што је веома битно за њих да освоје бодове и да остваре добар пласман у генералном поретку.”

      По завршетку главне трке имао сам прилику да разговарам са победником Николом Бранесел из клуба „ Инвикта бајк” из Новог Сада.

      Како је протекла трка?

       „Трка је била веома брза од самог старта.Такмичар који се одвојио од нас завршио је други, јер сам у једном моменту успео да га стигнем.”

          Колико година се бавите овим спортом и зашто се баш њим бавите?

             “Иако сам се овим спортом почео професионално бавити пре 4 године бициклу волим и возим још од малих ногу.”

          Ваша порука младима?

   „Поручио бих да деца треба да возе бицикл још од малих ногу и да проводе што више времена у природи .”

      За крај мој лични утисак о целокупном овом догађају је изванредан, јер сам и сам учествујући у “Tрци задовољства“ спознао праве вредности овог спорта.

Аутор Милан Тодоровић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s