Манифестација „Музеји за 10“ – моћ музеја

Музеји за 10: моћ музеја је национална музејска иницијатива која се одржава по осми пут. Она је осмишљена с идејом ближе сарадње музеја у Србији и са циљем ефикаснијег рада и веће повезаности са локалном заједницом. Током година, посета музејима је све већа, а посетиоци се могу упознати са богатим садржајем који одаје културно-историјску баштину Србије.

Национални комитет ICOM Србија координира манифестацијом Музеји за 10: моћ музеја која се одржава широм Србије у преко 50 градова од 14. до 20. Маја 2022. године. Манифестација обједињава и Европску ноћ музеја (14. мај), Међународни дан музеја (18. мај) и Националну недељу музеја (14-20.мај). Улаз је у овом периоду бесплатан,а сви су позвани да открију и осете моћ музеја.

На око 160 локација широм Србије посетиоци ће, осим сталних поставки, моћи да присуствују и додатно организованим бесплатним програмима као што су интерактивне радионице за децу и одрасле, гостујуће изложбе, пројекције археолошких,етнолошких и документарних филмова…

Ученици наше школе музеје најчешће посећују на школским екскурзијама и организованим посетама, а ређе са члановима породице. Било би лепо да интересовање за посету музејима још више порасте.

Најбројаћемо неке од најзначајнијих и најинтересантнијих музеја у нашој земљи: Народни музеј Србије (Београд), Музеј Николе Тесле (Београд), Музеј илузија Београд, Народни музеј Ваљево, Музеј воштаних фигура Јагодина, Спомен-музеј „21. октобар“ Крагујевац, Музеј Лепенски Вир, Кућа Стевана Мокрањца у Неготину, Музеј на отвореном „Старо село” (Сирогојно), Музеј коњарства – Зобнатица, Музеј Војводине, Градски музеј Суботица,Природњачки центар Србије Свилајнац и многи други…

Ова удружена манифeстација музеја је највећа у Србији и јединствена у Европи, а Нови Сад је ове године проглашен за европску престоницу културе. Захваљујући оваквим манифестацијама можемо да се боље упознамо са нашом и интернационалном културом и проширимо наше видике ка свету.

Аутор Сашка Кркић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s