Посетом СРП „Осредак“ наши ученици обележили Светски дан биодиверзитета

Биодиверзитет је разноликост свих живих бића на планети. Сама реч потиче од две речи биос-живот и диверзитет-разноликост.

Међународни дан биодиверзитета обележава се 20. маја. Конвенција  о овом дану установљена је од стране Уједињених нација 1922. године у Рију Де Женеиру.  Од тада је почело заустављање опадања биодиверзитета. Главни циљ ове одлуке је очување  биолошке разноврсности. У Србији је 2009. је на основу конвенције донет закон о потврђивању конвенције о биолошкој разноврстности. Тада је почело заустављање опадања броја биљака и животиња.

„Осредак“ је специјални резерват природе 2.категорије. Простире се на преко 246 хектара. Основан је 28.2.2020. и налази се на 14 км од Крушевца. Одликује га мноштво флоре од којих је најзначајнији жути локвањ, црна јова и пољски брест као ретке и угрожене врсте. Утврђено је укупно 160 биљних врста. То је станиште неких од заштићених врста риба, водоземаца и гмизаваца. Регистровано је укупно 83 врсте птица од којих је 60 врста заштићено законом. Присутне су и неке врсте сисара.

Поводом обележавања Светског дана биодиверзитета,Специјални резерват природе „Осредак“ организовао је обилазак резервата и два предавања о биљном и животињском свету. Из наше школе посетиоци су били ученици чланови еколошке секције на челу са наставницом биологије Слађаном Јовановић. Стручна лица из Завода за заштиту природе Београд и Института за крмно биље Крушевац су одржала предавања о биљном свету и свету птица,а након тога су ученици добили мајице са логом „Осредка“ и кренули у обилазак резервата. На крају је било једно кратко увођење у свет биљака и гледање кроз телескоп. Чак је и новинарка РТС-а интервјуисала неке ученике.

Овај излет је био веома диван и пробудио је свест у деци да природу морају да чувају и брину о њој да не би дошло до изумирања врста. Циљ ове посете је проширење знања о унапређивању животне средине и развијање еколошке свести ученика.

Аутор Војин Пауновић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s