Шта то беше Југославија?

Социјалистичка Федеративна Република Југославија (СФРЈ) или боље знана само као Југославија основана је 1963. године. Састојала се од 6 република: Србије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније. Површина тадашње Југославије је износила око 255.000 км2. У њој је живело близу 20.000.000 становника. Југославија је била позната по томе што је имала пет народа, три религије и два писма.

У Југославији су сви ученици били Титови пионири. Сваки ђак првак је добијао пионирску капу и мараму, и полагао следећу пионирску заклетву:

„Данас, када постајем пионир

Дајем часну пионирску реч:

Да ћу марљиво учити и радити,

Поштовати родитеље и старије,

И бити веран и искрен друг,

Који држи дату реч;

Да ћу волети нашу домовину

Самоуправну Социјалистичку

Федеративну Републику Југославију,

Чувати братство и јединство

Свих њених народа и народности

И ценити све људе света

Који желе слободу и мир.“

Живот у тадашњој Југославији био је веома једноставан. Пошто није било интернета, друштвени живот је био веома активан. Дружења деце су се огледала у сусретима на улици уз играње малог фудбала, жмурки, кликера, као и игара борби партизана и Немаца. Осим тога, често се излазило на матине (недељне филмске представе у 11 сати пре подне). 25. маја славио се Дан младости, а тог датума је био рођендан тадашњем председнику, Јосипу Брозу,кога су сви звали друг Тито. Школе и вртићи су месецима припремали слетове који су се одржавали управо 25. маја.

Тада се носила штафета младости од села до села,од града до града и тако у рукама омладинаца кроз целу Југославију. Ћићевац  је имао прилику да 1987. године штафета младости преноћи у нашем малом месту. То је тада била велика привилегија и част. Завршна манифестација је била у Београду где се одржавао највећи слет и где је штафету један од  најбољих изабраних омладинаца за ту годину предавао у руке другу Титу.

Млади су одлазили на омладинске радне акције. Те радне акције је организовао Савез Социјалистичке омладине Југославије где су млади људи радили на утврђивањима обала река, пошумљавању голети, изградњи путева, и сл. На тим радним акцијама често је било бригада из свих република тадашње Југославије, тако да се тамо највише ширило братство и јединство међу народима и народностима Југославије.

Тако је било у време Југославије. За тадашње генерације је то био један прелепи период живота.

Аутор Сашка Кркић

2 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s