4. октобар – Светски дан животиња

Светски дан животиња, другачије познат као и “Међународни дан заштите животиња” је дан посвећен правима животиња и очувању њиховог биодиверзитета. Званично се обележава од 1931. године, иако идеја о заштити животиња датира још из давних дана. Прославља се 4.октобра. Овај датум није узет случајно јер се сматра и даном Св. Фрање Асичког, заштитника екологије и животиња. На данашњи дан све организације з заштиту животиња, као и азили широм света, организују обиласке, радионице и хуманитарне донације, као и удомљавање љубимаца. Труде се да подигну свест о разним изазовима са којима се неке врсте суочавају, као што су: тестирање козметичких производа на њима, уништавање њихових природних станишта, као и климатске промене и глобално загревање.

По подацима се верује да тренутно постоји више од 40.000 врста које су пред изумирањем. Циљ “Светског дана животиња” је да се побољша однос према животињским врстама широм света, као и према њиховим биодиверзитетима и да се пружи помоћ и подршка удружењима и организацијама које се старају о њима.


Желео бих да својим радом допринесем очувању животиња и апелујем на све вас да ако на било који начин можете да помогнете, па макар то било и да не бацате смеће ван канте, зато што су све врсте на планети Земљи међусобно повезане и ако се према природи и према животињама не опходимо како треба, уништавањем њиховог станишта и њих самих, нећемо ни ми ни ова наша „ Плава планета” опстати.
Аутор Милан Тодоровић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s