Ментално здравље и благостање

Сваког 10. октобра обележава се Светски дан менталног здравља.

Циљ Светског дана менталног здравља је подизање свести о важности менталног здравља свих нас . Овај дан пружа прилику свим заинтересованим људима који желе да раде на пољу менталног здравља и да разговарају о свом раду и о томе шта још треба учинити како би заштита менталног здравља постала јава за људе широм света.


Пандемија КОВИД-19 је утицала и још увек утиче на ментално здравље људи. Многи аспекти менталног здравља су доведени у питање обзиром да је истраживање показало да је пре пандемије КОВИД-19 свака осма особа у свету живела са менталним проблемима, док је само у првој години пандемије тај број порстао за чак 25%, што је веома забрињавајући податак.

Последњих година све се више признаје значајна улога менталног здравља у остварењу глобалних развојних циљева, што указује на потребу укључивања менталног здравља у циљеве одрживог развоја. Веома битна ствар у читавој борби за очување менталног здравља је подизање људске свести о тој теми свакодневно, а не да је се само сетимо на овај дан.

Обележавање Светског дана менталног здравља, уз слоган „Ментално здравље и благостање нека постане глобални приоритет за све”, се ове године обележава великим бројем манифестација које могу помоћи свима онима којима је та помоћ потребна.

У Републици Србији Национална телефонска линија за психосоцијалну помоћ свим грађанима (0800 309 309) је бесплатна и доступна нон-стоп од 00 до 24 часа са свих мобилних и фиксних мрежа.

Аутор Милан Тодоровић
                                                                                                       

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s