Gost urednik (Hrvatska): FOMO – strah od propuštanja ima i svoju suprotnost – JOMO

Istraživanja su pokazala da je FOMO fenomen izrazitiji kod strastvenijih korisnika društvenih mreža.

Sutra pišete test iz povijesti i pokušavate učiti, ali mobitel je ipak kraj vas i svako malo se čuje zvučni signal da je upravo stigla neka poruka. Niste isključili zvuk, a i mobitel je stalno pored vas jer se bojite da ne propustite nešto važno. Takva pojava odnosno strah od propuštanja na engleskom se zove fear of missing out odnosno FOMO.

Portal  Udruge kako si? piše da društvene  mreže imaju veliku ulogu u doživljaju FOMO-a. Oni spominju i da su istraživanja pokazala da snažniji osjećaj FOMO-a u imaju oni koji češće koriste društvene mreže.  Potvrđeno je da su  studenti koji su češće posjećivali Facebook za vrijeme fakultetskih predavanja imali snažniji osjećaj FOMO-a. U istraživanju su ti studenti spomenuli da posjećivali Facebook odmah nakon buđenja, prije odlaska na spavanje te za vrijeme obroka.

Mi ljudi smo društvena bića i imamo potrebu za povezanošću s drugima. Želimo znati što drugi rade, a želimo i da nas drugi cijene i da je nekom stalno do nas. To je prirodna potreba, ali  kako to piše već spomenuti portal taj strah od propuštanja može biti povezan s negativnim tjelesnim i psihičkim posljedicama. Istraživanja su potvrdila da su osobe sa snažnijim osjećajem straha od propuštanja češće patile od glavobolje, grlobolje i sličnih neugodnih tjelesnih simptoma te su osjećale sniženo samopouzdanje, tugu i druge psihičke smetnje.

Posljednjih godina jača pokret JOMO

Zato stručnjaci preporučuju da je potrebno ponekad odvojiti se od mobitela. Ima i drugih korisnih i zanimljivih aktivnosti poput čitanja knjiga, slušanja glazbe, bavljenja sportom… Kako vrijeme na mobitelu brzo leti preporučljivo je radi kontrole samih sebe instalirati i neku aplikaciju koja prati vrijeme provedeno pred ekranom.

O tim korisnim aplikacijama više u narednom tekstu, a za kraj ovog još ćemo objasniti što je to JOMO. To je akronim za joy of missing out i znači radost propuštanja. Kreiranje ovog pojma pripisuje se  amerikancima Christini Crook i poduzetniku  Anil Dashu. Crook je 2015. napisala knjigu The Joy of Missing Out. Prije pisanja te knjige otišla je na 31 dnevni digitalni detox. Kasnije je pokrenula web stranicu, a 2019. i seriju podcasta na temu JOMO. Anil Dash je pak upotrijebio je izraz JOMO kako bi opisao svoje emocije nakon povlačenja iz tehnologije kada mu se rodio sin. U međuvremenu JOMO je postao i pokret kojeg u Americi čak propagiraju i neke velike tehnološke tvrtke. U  članku profesorice Linde Gorchels pronašli smo podatak o istraživanju kojim je potvrđeno da je  mogućnost pogreške pri obavljanju nekog zadatka na poslu povećava nakon telefonskog poziva ili poruke. U slučaju poziva mogućnost pogreške povećava se za 28 posto, a u slučaju poruke za 23 posto.

Iva Beloša, 7.b

fotografije – Freepik/

Izvorni tekst objavljen je u školskom digitalnom listu Klinček

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s