Петарде нису играчке

Петарде су пиротехничка средства која се користе за производњу ватромета или звукова. Оне се често користе током различитих славља и празника, али дефинитивно највише око Нове године.

Увек треба бити свестан да су петарде врло опасне и да могу изазвати велике повреде, или чак смрт, ако се не користе правилно. Оне се састоје из цилиндра у којем се налази мешавина хемикалија која се запали и експлодира када се петарда упали. Производња или продаја петарди без дозволе је илегална у већини земаља. У Србији је 2013. године уведен закон да се петарде могу купити само у овлашћеним продавницама. У градовима широм Србије дешава се да се овакве радње отварају у децембру, а затварају у јануару. Малолетна лица по закону не би смела да купе петарде без присуства родитеља, али то се у великом броју продавница не поштује.

Када се бацају петарде, мора се бити јако опрезан. Пре употребе обавезно треба прочитати упутство на задњем делу петарде.У близини не би требало да има животиња, јер неке од њих, као што су пси и мачке, због експлозије могу доживети чак и срчани удар.

Многи тинејџери воле да бацају петарде у дворишту школе како би се пред друштвом направили важни. Неки пак шетајући градом убацују петарде у цеви или шахте како би се експлозија што јаче чула. У ово доба године, родитељи би требало да надзиру своју децу мало више него иначе. Коришћење петарди може бити забавно, али и веома опасно, зато будите опрезни и имајте на уму да ПЕТАРДЕ НИСУ ИГРАЧКЕ.

Ауторке Милица Поповић и Милица Радојковић

фото: pixabay

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s