Бирајте друштвене мреже као што бирате друштво

Данас у свету постоји много друштвених мрежа: Facebook, Instagram, Twitter, Tik Tok, Snapchat, Reddit, WhatsApp итд. Према истраживању деца и млади узрастa од 10 до 18 година од друштвених мрежа највише користе Тик Ток и Инстаграм, а поготово Тик Ток.

Тик Ток је тренутно једна од најпопуларнијих друштвених мрежа на свету. Настао је 2016. године у Кини, а свој велики успон је доживео за време пандемије, када су сви били приковани за екране и интернет. Будући да су деца посебно подложна разним опасностима и искушењима на интернету, треба имати у виду да Тик Ток носи са собом разне опасности. Интернет насиље и педофилија чак и нису једини проблеми ове друштвене мреже. Ту су и тзв. изазови. Разни изазови су постали тренд и изазвали су велико интересовање код младих. Деца уживају славу и популарност, а за прегледе су спремна да ураде свашта па чак и да доведу свој живот у опасност. Све су бројнији случајеви повреда, а нажалост, више пута су забележени и смртни исходи, што је  био случај и у нашој земљи.

Тик Ток такође има и најслабији безбедносни систем и доказано је и да краде податке корисника, а да као маску користи облик друштвене мреже. У многим државама је Тик Ток забрањен. Индија је једна од њих, а и у Сједињеним Америчким Државама је забрањен свим државним институцијама. Тик Ток дозвољава било коме да се региструје (иако је старосна граница 13 година), па на њему постоји много експлицитног и вулгарног садржаја који је врло штетан по децу и тинејџере. Данас је у свету све више оних који су жртве разноразних садржаја на друштвеним мрежама.

Двапут размислите и добро се распитајте пре него што нешто инсталирате на свој телефон, јер на тај начин сами дозвољавате приступ што видљивим, што невидљивим особама, садржајима и праћењима. Бирајте друштвене мреже као што бирате друштво – нека буде што боље и од поверења.

Аутор Милан Тодоровић

foto freepic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s