Обележен Дан безбедности на интернету

“Safer Internet Day“ ( Дан безбедности на интернету ) је манифестација која се одржава са циљем промовисања сигурнијег и одговорнијег коришћења интернета и дигиталних технологија/уређаја. Обележава се од 2004. године, а датум одржавања није фиксан, већ је установљено правило да то сваке године то буде други дан друге недеље у другом месецу. Ове године је то 7. фебруар па су ученици шестог и осмог разреда наше школе у договору са наставницом енглеског, Тамаром Милић-Михајловић, припремили презентације на ову тему и презентовали их пред својим одељењима. Након изведених презентација, уследиле су одељењске дискусије и размена искустава везана за употребу интернета и друштвених мрежа.

Интернет је јавна, доступна компјутерска мрежа која повезује све уређаје и рачунаре широм света. Почеци интернета датирају из 1969. године, а везују се за креирање АППАНЕТ-а, мреже рачунара под контролом Министарства одбране САД. Откако је интернет постао широко доступан за све, у великој мери нам је олакшао живот, пружио разне могућности и забаву, али све то има и своју мрачну страну. Наше активности и активности других људи могу да угрозе нашу безбедност, као и наш рачунар. На интернету може бити угрожена наша приватност и репутација, опљачкан новац на банкарским рачунима и сл. Такође постоје и разни видови такозваног сајбер насиља (енг. cyberbullying).

Постоји десет правила за сигурно сурфовање на интернету, а то су:

1.Редовно ажурирајте и надограђујте оперативни систем рачунара и антивирусни програм. Обавезно инсталирајте антивирусни програм, у случају да га немате.

2. Користите сигурне претраживаче и редовно их надограђујте.

3. Интернетом се користите одговорно и понашајте се као да сте на јавном месту јер на интернету важе идентична правила; то значи да се крађа, напад и говор мржње кажњавају као и другде.

4. Немојте веровати свим информацијама које пронађете и користите их разборито.

5. Немојте користити садржај који преузмете пре него га проверите и водите рачуна од кога и одакле преузимате материјал.

6. Не шаљите поверљиве информације електронском поштом и не остављајте адресу електронске поште на страницама које су доступне свима.

7. Немојте преузимати и дистрибуирати комерцијални материјал јер у супротном чините кривично дело.

8. Незнање не оправдава; рачунар не може починити прекршај, али ви можете. Ако вам је нешто нејасно или нисте упознати са неком услугом, питајте стручњака. Свака озбиљнија интернет услуга има службу која одговара на корисничке упите.

9. Одјавите се из било које странице у коју сте претходно били пријављени.

10. Користите проверене странице, поготово у ситуацији кад остављате осетљиве приватне податке те кад користите онлајн финансијске услуге.

Аутор Милан Тодоровић

фото лична архива Т.М.М.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s