Којој генерацији ви припадате?

У последње време све чешће можемо чути да се помињу термини „генерација Z“, „генерација X“, „миленијалци“… Да ли разумете о чему се ради и да ли знате којој генерацији ви припадате?

Свака генерација има неке своје генералне особине и правила по којима се понаша. На основу података прикупљених што са сајта Wikipedia, што са бројних других сајтова који су се бавили овом темом, долази се до ове поделе:

1.Генерација ућутканих (The Silent Generation)

Овој генерацији припадају сви људи рођени после Првог светског рата, па до краја Другог светског рата. Људи овог периода окарактерисани су као послушни. Прихватају ауторитет без поговора, а самоускраћивање права гласа јавља се као последица ратне дисциплине.

2. „Baby Boomers”

У ову генерацију спадају сви рођени после Другог Светског рата па све до 1964. године. Током ове генерације дошло је до нагло пораста броја становника на Земљи, па отуда и назив. Многи стручњаци говоре да су људи несвесно сматрали да треба да надокнаде народ изгубљен током рата. Карактерише их поверење, али и потреба за независношћу. Граничне године ове генерације су прецизно дефинисане на основу података о наталитету. Граничне године осталих генерација није могуће толико прецизно одредити.

3. Генерација X  (Gen X)

 Ова генерација обухвата оне рођене у другој половини 60-тих година прошлог века, и сеже све до раних 80-тих. Оно што карактерише људе овог периода је снажна радна навика, коју они успешно балансирају са својим личним потребама. Важно је поменути да су ове генерације одрастале у време када није било напредне технологије. Жене су тада масовно почеле да раде и одсуствују од куће, тако да су ова деца расла под мање будним оком родитеља него раније генерације, што је подстакло њихову самосталност.

4. Миленијалци ( Millennials or Gen Y)

 Иако нас овај термин асоцира да се ради о људима рођеним у новом миленијуму, то није тачно. Миленијалци су рођени негде од 1981. до 1996. године.  Они су одрастали у ери интернета и карактерише их честа употреба мобилних телефона, компјутера и друштвених мрежа. Генерално, они су интровертни, тешко се зближавају са неким, касније ступају у брак и имају мање деце него претходне генерације.

5. Генерација Z (Gen Z)

Овој генерацији припадају сви рођени од 1997. до 2012. године. Ова генерација је рођена у време дигитализације и технолошког успона. Они не знају како је то живети без мобилних телефона. Због тога је социјализација преко друштвених мрежа веома заступљена. Не поштују ауторитет и не дозвољавају социјална угрожавања. Њихов најчешћи вид комуникације је путем текстуалних, гласовних или видео порука.

На крају постоји и тзв. „Алфа генерација” којој припадају или ће припадати сви рођени од 2013. па до 2025. Остаје да видимо како ће се они показати…

Аутор Милан Тодоровић

фото Media Viewer

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s