Светски дан енергетске ефикасности

      Светски дан енергетске ефикасности обележава се 5. марта. Овај датум је изабран у част прве дискусије на ову тему, која је одржана 5. марта 1998.  године у Велсу, у Аустрији.

    Веома је битно знати да уштеда енергије и енергетска ефикасност нису исто. Појам уштеде енергије обухвата све мере кој предузимамо како би смањили потрошњу енергије. Кораци уштеде енергије могу се усвојити као тип свакодневног понашања. Основне навике попут гашења светла приликом изласка напоље и одлагања смећа у канте за рециклажу нам могу помоћи и умногоме смањити рачуне. Енергетска ефикасност подразумева коришћење технологије за чији рад је потребно мање енергије. Пример су лед сијалице које троше мање енергије од одбичних, а производе исту количину светлости.

   У последњих пар година све је већи број градова који фосилно гориво замењују обновљивим изворима енергије. Број градова који користе чисту енергију се удвостручио у односу на 2015. годину. Рејкјавик, главни град Исланда, енергију добија из  хидро и геометралних електрана. Процењује се да ће до 2040. године престати употреба фосилног горива у градском и јавном превозу.  Циљ Светског дана енергетске ефикасности је подизање свести о важности очувања енергије, као потреба за проналаском њених алтернативних извора. Штедњом и правилном употрбом енергије такође можемо помоћи и очувању ове наше “Плаве планете”.

Наша школа је такође обележила овај датум низом активности попут прављења хамера и презентација на часу из Чувара природе.

Аутор Милан Тодоровић

фото pixabay

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s