Кад су били мали (колумна): Верица Марковић

  1. Коју сте основну школу завршили и када?

Основну школу,,Моша Пијаде“ у Ћићевцу сам завршила далеке 1985.године. Ми смо били прва генерација првака која је ушла у нову зграду садашње школе у којој и радим. О томе колико сам волела школу, говори и чињеница да сам кренула годину раније да бих заједно похађала исти разред са својом рођеном сестром која је старија од мене.

2. Да ли је музика била Ваш први и једини избор професије којом сте желели да се бавите?

Не, ја сам волела права и медицину, чак штавише о музици нисам ни размишљала као о свом будућем занимању. Да сам размишљала о раду у просвети пре бих се одлучила за биологију, српски језик или географију. Сасвим непланирано сам отишла у музичке воде.

3. Када је музика ушла у Ваш живот и да ли је неко посебно утицао на то ?

Још од трећег разреда основне школе свирала сам хармонику а генетика свакако има утицаја на то јер ми је љубав према музици пренео деда по оцу који је и сам у младости свирао хармонику.

4. Можете ли нам рећи шта је музика за Вас и има ли реч музика неку посебну дефиницију?

За мене је музика више од уметности. Она је нешто посебно.Музика може да вас оплемени, да подигне ваше расположење, развија емпатију али свакако све зависи и од врсте музике коју слушате.

5. Која су Ваша најдража сећања из основне школе?

Дружења, игре, екскурзије, радне акције, учешћа на приредбама и др.

6. Знамо да већ дуго радите у нашој школи. Можете ли да упоредите интересовање ђака за музику, часове музичког и хор некада и сада?

Не могу рећи да има много разлике, све зависи од генерације до генерације. И данас има пуно заинтересоване деце за певање у хору и свирање на различитим инструментима.

7. Да ли су деца заинтересована за свирање музичких инструмената?

Да али не превише. Интересовања су различита, неки воле више да свирају мелодијске инструменте а неки ритмичке.

8. Да ли можете брзо да препознате музички надарено дете ?

Свакако, то је посебан изазов када добијете надарено дете и истражујете шта је то најбоље за њега и у чему ће дати свој пуни максимум.

9. Ако изузмемо класичну музику, која вам је омиљена врста музике ?

Забавна поп музика ми је омиљена али пошто сам ја навикла да кроз своју дугогодишњу праксу слушам различите жанрове не смета ми ниједна врста музике. Само неке жанрове више волим а неке мање. Дешава ми се много пута да музичка дела слушам критички и анализирам их без неког посебног доживљаја.

10.Што се тиче класичне музике, имате ли омиљеног композитора и дело­?

Волим да слушам Баха и музику барока а омиљено дело ми је:

Георг Фридрих Хендл-оркестарска свита ,,Музика на води“.

11.Сматрате ли да музика са ТВ-а има утицај на музички избор младих генерација ?

Да, данас многи медији нуде широку лепезу различитих музичких праваца, извођења, емисија где деца долазе у додир са различитим жанровима. Све им је доступно, али ако се одређена музика фаворизтује, свакако да може да утиче на формирање музичког укуса код младих људи.

12. Да ли на ТВ-у треба да буде више образовних музичких емисија ?

Слажем се у потпуности да треба да буде више едукативних музичких емисија како би младе генерације на правилан начин усмериле своја интересовања и формирале свој музички укус.

13. Како бисте Ви уредили програм часова музичке културе? Да  ли бисте променили нешто у постојећем?  Да ли мислите да постоји нека област која није довољно обрађена?  

У суштини после реформисања школских програма углавном су све области обухваћене али нам можда недостаје непосредни контакт са музиком на сцени.Ми живимо у малој средини где немамо могућности да пратимо разноврсна извођења, опере, балете, мјузикле али се надам да ће се то у догледно време променити.       

14. Сматрате ли да многобројна музичка такмичења говоре да смо нација талентована за музику?  Да ли пратите неко такмичење и које?

Ми јесмо талентована нација за музику и у класичној и у популарној музици и имамо много талентованих извођача. Музичка такмичења не пратим баш редовно, волим избор за песму Евровизије а некад сам пратила емисију ,,Ја имам таленат“.

15. Неки људи сматрају да је у оквиру такмичења Евровизија политика узела примат над музиком. Шта ви мислите о Евровизији и да ли вам се допада песма која ће ове године представљати нашу земљу на овом такмичењу?

Слажем се са констатацијом неких људи да политика полако узима примат над музиком што се тиче евровизијског такмичења. Све је повезано са актуелном глобалном ситуацијом у свету. Пратим Евровизију и волим то музичко такмичење јер оно изнедри много врсних певача и дивних песама. Што се тиче нашег овогодишњег представника за песму Евровизије,Luke Black,мислим да овај млади момак има потенцијала, извео је један добар перформанс. Његова песма носи поруку да је свет успаван и да је индиферентан на тренутна дешавања у свету. Представио је своје извођење као једну видео игру и то је можда пријемчивије за младе генерације. Мој музички укус је мало суптилнији.

16. Шта бисте поручили данашњим генерацијама основаца?

Слушајте музику, уживајте у њој, стварајте је. Музика је покретач многих лепих осећања и љубави. Волите и будите вољени!

Интервјуисала Ена Мићић

фото: лична архива В.М.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s