Да ли ће превоз спречити ученике да упишу жељене школе?

Свака генерација осмог разреда мора донети одлуку за упис у неку средњу школу. Главни фактор у тој одлуци је да се изабере оно што особа највише воли да учи како би сутрадан радила посао који воли. Међутим, веровали или не, за ученике из општине Ћићевац неке споредне ствари, као што је јавни превоз, успеле су у 21. веку да буду фактор који ученици такође морају узимати у обзир приликом одабира средње школе!

Које средње школе су опција у нашем најближем окружењу? Већина ученика наше генерације жели да упише школу у Крушевцу јер је то један од најближих градова који има више средњих школа. Средње школе у Крушевцу су: Школа за основно и средње образовање „Веселин Николић“, Хемијско-технолошка школа, Музичка школа „Стеван Христић“, Медицинска школа, Прва техничка школа, Економско-трговинска школа, Гимназија и Политехничка школа „Милутин Миланковић“.

У Параћину постоје: Технолошка школа, Економско-трговинска школа, Машинско-електротехничка школа и Гимназија.

У Варварину постоји Средња школа која обухвата Гимназију и још неколико образовних профила из области економије, машинства и хемије.

Што се тише средњошколског образовања у Ћићевцу, постоји једино издвојено одељење које припада Економској школи у Крушевцу, а смер је економски техничар.

Када се све узме у обзир, јасно је да скоро сви ћићевачки основци постају ученици – путници када крену у средњу школу. Е, ту стижемо до проблема. Деценијама је међуградски аутобуски превоз добро функционисао и то крушевачки „Југопревоз“ и параћински „Еуро-лин“. Међутим, неколико година уназад „Еуро-лин“ је укинуо линију Параћин – Ћићевац уз једноставно објашњење да им се та линија „не исплати“. Притом, на њиховом сајту, као врхунац лицемерја, можемо прочитати да њихова визија обухвата „социјални развој“ и „унапређивање одговорности према својим путницима“, а њихова мисија „коришћење јавног превоза у локалу, међумесном и међународном саобраћају“, као и да они „настоје да јавни путнички саобраћај учине што приступачнијим“!

Крушевачки „Југопревоз“ је пре неколико година постао акционарско друштво. Они су такође у задњих неколико година неке линије укинули (нпр.ону за Параћин), а смањен је и број полазака који су повезивали општине Крушевац и Ћићевац. На њиховом званичном сајту може се видети да су преоптерећени стицањем сопствених акција и заказивањем ванредних седница на којима такође треба да се расправља о подели акција.

Кад смо код акција, грађани Ћићевца су пробали да потраже помоћ од Општине Ћићевац да им помогне да се за ђаке и раднике поново успостави превоз, најпре на релацији Ћићевац – Параћин, али је општина била немоћна да „натера приватнике“ да раде оно што им се не исплати.

Када се све сабере и одузме, највишу цену ће платити деца. Проблем превоза ће неке ученике спречити да упишу жељене школе, што је јако разочаравајуће за њих.

Аутор Милица Поповић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s