Време је за декорације!

Нова година је доба године коју сва деца једва чекају, а не може се рећи да се и одрасли не веселе овом празнику. Деца код Нове године сигурно највише воле то што ће добити поклоне, а старији то што ће се забавити са пријатељима.У скоро свакој кући неколико недеља пре Нове године налази се лепо окићена јелка, то је обичај који окупи породицу да се друже и забаве док заједно  ките јелку и постављају друге новогодишње декорације.

Новогодишње дрво  једна је од најпознатијих и најпопуларнијих традиција које се повезују са прославом Божића и Нове године.То је обично зимзелено стабло које се уноси у дом или неколико дана пред почетак нове календарске године. Грегоријански хришћани божићно дрво украшавају на Бадњи дан, док англикански верници јелку ките најчешће у децембру. Дрво се украшава разнобојним куглицама, украсним тракама и светлећим лампицама. На врх дрвета често се постављају анђео или звезда репатица која представља витлејемску звезду из приче о рођењу Исуса Христа.

Наша јелка испред Erasmus кутка

У неким земљама имела има значајну симболику током прославе Божића. Док у Енглеској имелу повезују са Божићем, неке друге земље је више повезују са Новом годином. Имела је мали округли зимзелени грм, који као полупаразит расте на дрвећу,а плодови су јој беле бобице. Келтски свештеници, друиди, поштовали су имелу као биљку којој cу придаване магичне моћи, ритуално су је секли златним српом и касније користили као лек. Качи се изнад улазних врата да би призвала госте. Када се двоје сретну испод имеле обичај је да се пољубе, јер овакви пољупци доносе срећу, а веровање је и да се из овог пољупца може родити вечна љубав.

Извор unsplash.com

У српској традицији је у ово доба године најбитнији Бадњак. Он се традиционално сече и уноси у кућу на Бадњи дан.То је велика грана младог храста или цера која се ставља пред кућу,а мања грана се уноси и њом се „џара“ ватра уз изрицање жеља благостања кући и целој породици. Према бадњаку се људи односе као према личности-упућују му поздраве и приносе жртве: жито, вино и мед. Ту је и млада пшеница са свећом у средини,која представља благостање и успех током целе године.

Новогодишњи и божићни празници су доба када заборавимо на све своје обавезе и када се забављамо и славимо са породицом или пријатељима. Ови празници су доба радости,доброг расположења и предивних декорација. Ево и неких из наше школе…

Аутор чланка Јована Видачак

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s