Хрватски Ерасмус+ тим у Португалу унапредио је своје знање о онлајн безбедности

Приватна школа Colégio Atlântico из Sexial -а у Португалу била је домаћин друге мобилности у оквиру Еразмус + пројекта С.О.С. – Ојачајмо онлајн безбедност за ученике (Ојачајмо знање ученика о безбедности на мрежи). Мобилност је одржана од 9. до 13. маја, а Основну школу Свети Петар Ореховец представљала је екипа од 5 ученика осмог и седмог разреда. Главна тема ове мобилности биле су лажне вести и њихове последице, са фокусом на лажне вести које се преносе путем интернета.
На радионици о лажним вестима новинар Луис Галрао је нагласио да постоје вести које убијају, указујући на пример Индијке која је убијена због лажних вести објављених на Фејсбуку. Резултати те радионице били су окачени на зид школе поред огромног Пинокија од колаж папира. Након завршеног теоријског дела радионице, ученици су по групама анализирали веродостојност вести, односно да ли је одређена вест лажна или истинита. На једној радионици анализирали су вести написане из две различите перспективе. Ову вест су објавили и на заједничком PADLETу.
Учесници мобилности су такође сазнали за лажне вести у предивном Музеју вести у Синтри, једном од португалских светских баштина УНЕСЦО-а. У Музеју вести, у улици Пропаганде, сазнали су више о пропаганди и њеним циљевима. Користећи интерактивни алат, трансформисали су се у телевизијске репортере на неколико минута и извештавали уживо са сцене коју су сами одабрали. Уз помоћ 3D технологије у Музеју, могли су да доживе медије у будућности. Захваљујући узбудљивој 3D технологији, махање рукама давало им је осећај да лете међу небодерима изграђеним од вести.
Ореховечки ученици имали су прилику да похађају наставу код домаћина и приметили су да се настава доста разликује од наставе у хрватским школама. Према речима ученице Петре Кушец, студенти углавном уче кроз пројекте и групно истраживање, што јој се допало. Допала јој се и опуштена атмосфера у учионици. Оно што јој се није допало је то што није било звона на крају сата и што је предавање понекад трајало и до 120 минута. Такође је приметила да ученици од седмог разреда па надаље користе само дигиталне уџбенике.
Ова приватна школа са више од 1.500 ученика има и међународни програм.
 
Ученицима се допао и изглед ове школе, коју похађа више од 1.500 ученика, од вртића до 19 година. Осим што су зидови школе украшени бројним уметничким делима, оно што се издваја у школи су тунелски тобогани. Многа деца их користе да избегну степенице и сиђу у приземље школе или у школско двориште, или једноставно за забаву. Оснивач школе, Антонио Переира, и његова породица су изградили много различитих игралишта поред школе како би ученици могли да доживе школу као место за забаву и опуштање.
Школа има свој базен и пластеник где узгајају зачинско биље и јагоде, а имају и дрво банане. Школски воћњак чини чак 1.000 стабала поморанџе, које се узгајају без употребе пестицида. Да су поморанџе биле веома укусне уверили смо се и сами јер смо их пробали у школској кухињи где смо свакодневно ручали заједно са члановима свих Еразмус+ тимова. Оно за шта су Переира и његова породица такође заслужни је успостављање међународног ИБ програма у којем студенти похађају наставу на енглеском језику. Штавише, заслужни су за веома пријатељску атмосферу у школи, а таква пријатељска атмосфера је владала и током ове мобилности.
Љубазни наставници су се свакодневно дружили током оброка са Еразмус+ тимовима и током путовања у Лисабон и Синтру. Штавише, ученици су се осећали као код куће у породицама домаћинима.
Начин на који је ова мобилност организована оправдава мисију ове школе. Истичу да је њихова школа место где настоје да образују радознале, критичне, комуникативне, толерантне, храбре и уравнотежене људе. /Стојанка Лесички/
Оригинални чланак је објављен у школским дигиталним новинамаKlinček.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s