Земљотреси и како се заштитити од њих

Последњих дана десило се доста земљотреса широм Балкана. Они су пост реакција земљотреса јачине 7,8 степени Рихтерове скале који је 6.2.2023. погодио јужни део Турске и северни део Сирије. Овај земљотрес усмртио је више од 46.000 људи, а десетине хиљада је повређено. Сеизмолози кажу да је ово један од највећих и најсмртоноснијих земљотреса који су забележени у Турској. Спасилачке екипе су две недеље трагале за људима под рушевинама. Организација Црвени Крст је послала хуманитарну помоћ угроженима у Турској и Сирији. Организоване су разне хуманитарне акције за прикупљање основних потрепштина које су сада неопходне свима који су остали без крова над главом.

Након овог најјачег потреса, забележено је више од 6.000 накнадних потреса, од којих смо неке осетили и ми.

Шта су земљотреси? Земљотреси су нагла подрхтавања тла , настала усред померања тектонских плоча приликом чега се ослобађа велика количина енергије. Последице земљотреса су нагло ломљење и клизање земљине површине. Као што знамо земљотреси се стварају у епицентру, и ту се потрес осећа најјаче, а најблаже у хипоцентру. Две методе помоћу којих се може одредити јачина земљотреса су MSC ( Меркали-Канкани-Зиберс) и Рихтерова. Меркалијева служи за мерење интензитета у епицентралној зони на земљиној површини, док Рихтерова служи за за мерење енергије у жаришту потреса. Оне најслабије земљотресе људи и не осете, региструју их само сеизмографи.

Како се заштитити од земљотреса?

–        Прво што треба да урадимо јесте да се склонимо на неко сигурно место ( нпр: испод стола, што даље од спољашњих зидова куће,близу носећих зидова…)

–        Ако сте у згради немојте ићи степеницама или лифтом јер у сваком тренутку може доћи до рушења.

–        Ако сте на отвореном изађите на чистину и држите те се што даље од могућих опасности: од зграда, дрвећа, уличних светла, далековода…

–        Искључите сву струју, гас , воду и све електричне уређаје.

–        После најјачег земљотреса очекујте слабије земљотресе

 Једна од препорука је да имате на телефону апликацију која ће вас свакодневно обавештавати о најблишим земљотресима. Препорука је:

 Аутор: Војин Пауновић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s